Suplimentele alimentare în sarcină

”Este important ca toate femeile insarcinate sa inteleaga ca vitaminele prenatale nu trebuie sa lipseasca din dieta zilnica, deoarece organismul are nevoie de o suplimentare cu pana la 50% ca necesar de vitamine si minerale in aceasta perioada delicata,” informeaza prof. dr. Radu Vladareanu, profesor universitar la UMF Carol Davila Bucuresti, sef al Clinicii de Obstretica si Ginecologie Spitalul Elias.
O dieta sanatoasa in perioada sarcinii trebuie sa contina un plus de substante nutritive precum: acid folic, seleniu, iod, betacaroten (precursor al vitaminei A), zinc, magneziu, potasiu, cupru, fier, calciu, proteine, vitamina C si complexul de vitamine B. Necesarul energetic creste in aceasta perioada cu 150 kcal/zi in primul trimestru de sarcina si cu 300 kcal/zi in trimestrul al doilea si al treilea.

Acidul folic reduce riscul de aparitie a defectelor de tub neural (spina bifida, encefalocel), afectiuni ale creierului sau malformatii faciale. Prof. dr. recomanda femeilor care planuiesc sa ramana insarcinate sa ia suplimente de acid folic cu 3-4 luni inainte de sarcina, sau imediat dupa ce raman insarcinate.

Seleniul este un oligoelement care asigura sanatatea metabolismului, in special prin reglarea hormonilor tiroidieni. Poate fi gasit intr-un numar mic de alimente, iar lipsa lui creste riscul de avort spontan si de pre-eclampsie, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme, cefalee.

Vitamina A si betacarotenul
. Excesul de vitamina A poate fi toxic pentru fat, suplimentele de vitamina A nefiind recomandate in timpul sarcinii. Este de preferat ca vitaminele prenatale sa contina betacaroten, care e transformat de organism in vitamina A. Spre deosebire de vitamina A, betacarotenul nu prezinta efecte adverse.

Zincul joaca un rol important in sinteza si regenerarea ADN-ului. Deficitul de zinc poate afecta dezvoltarea fatului si creste riscul de aparitie a sindromului Down si a autismului.

Magneziul asigura functionarea normala a glandelor paratiroide si transmiterea neuromusculara si reduce hemoragia antepartum.

Deficitul de iod poate duce la cretinism si chiar si pierderea sarcinii.

„Vitaminele prenatale sunt foarte importante in perioada de preconceptie, pe parcursul sarcinii si chiar dupa nastere. Ele au un rol major in mentinerea sanatatii viitoarei mame si a fatului. Complexele de vitamine prenatale sunt benefice pentru ca asigura buna dezvoltare a bebelusului si ofera organismului matern toate mineralele si oligoelementele de care are nevoie. Orice femeie insarcinata trebuie sa se asigure ca, pe langa o dieta echilibrata si bogata in vitamine, sa includa in meniul zilnic si un supliment prenatal care sa aiba in compozitie o gama cat mai variata de oligoelemente dozate in mod corespunzator, conform sfatului medicului,” explica prof. dr. Radu Vladareanu.

Pentru toate viitoarele mămici, naturMED vă recomandă să întrebaţi medicul despre Omega 3 şi Omega 6 din ulei de peşte. sau Omega 3 şi Omega 6 vegetal.

Sursa http://www.topsanatate.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s