Despre SPIRULINĂ

Unele alge, mai exact microalgele precum chlorellaalga verde-albăstruie(Aphanizomenon flos-aquae) şi spirulina, conţin mai multă clorofilă decât orice alte alimente. Conţinutul lor de clorofilă poate fi chiar mai mult decât dublat, dacă se adoptă unele condiţii mai speciale de cultivare. Cele trei plante acvatice enumerate mai sus sunt cele mai acceptate şi cunoscute dintre toate microalgele cunoscute de specialişti.

Având forma spiralată şi culori ce variază între verde închis şi verde-albăstrui, acestea au dimensiuni măsurabile în microni (milionimide metru). Se pare că ele ar fi fost primele forme de viaţa pe Terra. De pildă, în spirulină putem descoperi trei milioane si jumătate de ani din existenţa planetei noastre codificaţi în acizii săi nucleici – ADN şi ARN. În acelaşi timp, toate microalgele furnizează respiraţia proaspătă originară, care a condus la dezvoltarea vieţii pe pământ. Au existat perioade în istoria omenirii când mulţi au trebuit să se întoarcă la aceste forme primare de viaţă, ca suport nutritiv de supravieţuire.

Microalgele se află undeva la hotarul dintre regnul vegetal şi cel animal, oferind avantaje nutritive unice. În stare deshidratată, pe lângă clorofilă, mai găsim si o bogată sursă de proteine, beta-caroten şi acizi nucleici pe care le conţin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN justifică încrederea specialiştilor încalităţile de regenerare celulară şi încetinirea proceselor de îmbătrânire. Se remarcă, totuşi, că excesul de acizi nucleici aduce şi riscul creşterii nivelului acidului uric în organism, provocând astfel pierderea calciului, apariţia calculilor renali şi instalarea gutei. De aceea, este nevoie de o dozare atentă în administrarea acestora.

Majoritatea fabricanţilor de produse pe bază de microalge insistă -în dorinţa lor de a-şi atrage clienţi – asupra conţinutului ridicat de clorofilă, având în vedere calităţile terapeutice, de detoxifiere şi regeneratoare ale proteinelor, beta-carotenului, ale acizilor graşi omega-3 şi gama-linoleici ce se află în corofilă.

În general, spirulina are efecte de întreţinere şi tonifiere, fiind utilă pentru tratarea unor deficienţe, dar, totodată, oferă o acţiune de „curăţare” a organismului. Cei cu un organism slăbit, sau care asimilează greu hrana o pot folosi, datorită proprietăţii de a fi uşor digerată si absorbită în organism. O mare parte din proteinele sale se găsesc sub forma de biliproteină, care este „predigerată” chiar de către spirulină. O mare parte din carbohidraţii săi sunt desfacuţi în ramnoză, iar o parte mai mică(dar importantă) în glicogen. Acestea furnizează organismului energie foarte curând după digerarea lor. Aceia care exagerează cu consumul de proteine animale – care nu se asimilează şi devin o povară pentru corp – vor putea să beneficieze mai mult de aportul de proteine speciale ale spirulinei. În general, bolnavii supraponderali, hipoglicemici, diabetici, cancerosi, artritici, sau cu alte afecţiuni similare, pot avea un ajutor preţios în spirulină. Consumul a 10-15 gr. zilnic dintr-o astfel de proteină devine satisfăcător pentru organism, putând înlocui în cea mai mare proporţie proteinele animale. Un rol important îl joacă spirulina în alimentaţia unui bolnav cu severă afectare a ficatului rezultată din consumul exagerat de alcool sau alimente cu efect distructiv asupra nutrienţilor, sau droguri. Spirulina protejează rinichii împotriva efectelor unor medicamente foarte puternice.

Conform principiilor nutriţiei si dietoterapiei chineze tradiţionale, spirulina are urmatoarele proprietati: mireasma uşor sărată, energie răcoroasă, creşte secreţia de fluide de tip Yin, foarte nutritivă, detoxifiantă a rinichilor şi ficatului, îmbunătăţeşte calitatea sângelui, curăţă vasele arteriale, inhibă dezvoltarea fungiilor, bacteriilor şi fermenţilor.

Spirulina este folosită în tratamentul anemiei, hepatitelor, gastritelor şi altor procese inflamatorii, al diabetului, hipoglicemiei, obezităţii, malnutriţiei, în tonifierea pielii şi în afecţiuni cronice ale pielii; îmbunătăţeşte imunitatea. Dar, este contraindicată pentru bolnavii cu edeme (care retin apa) sau blocaje ale fluidelor ce iriga abdomenul inferior. De remarcat efectul inhibitor în formarea cancerului de colon, datorită prezenţei pigmentului albastru de phycocianina (obiliproteina). Sunt puţine alimentele care au pigmenţi albaştri. Aceştia- existenţi în spirulină – au efecte astringente şi de remisie a inflamaţiilor. Tot phycocianina este responsabilă de acumularea de aminoacizi în creier, pentru formarea neurotransmiţătorilor, ceea ce măreşte capacităţile mentale ale individului. Conţinutul bogat în acid gama-linoleic (AGL), ca şi de prostaglandină face din spirulină un factor de sporire a imunităţii demn de luat în seamă, mai ales de către persoanele care duc lipsă de AGL.

Şi, o ultimă observaţie interesantă: peretele celular al spirulinei este compus din mucopolizaharide (MPZ) – nişte zaharuri complexe intercalate cu zaharuri simple, aminoacizi şi, uneori, cu proteine. Acestea sunt complet digerabile, putând înlocui cu succes alte vegetale, seminţe sau chiar alge care conţin greu digerabila celuloză. În plus, MPZ sunt creditate cu capacitatea de a întări ţesuturile corpului uman, făcându-le mai elastice şi mai rezistente, având şi un efect puternic antiinflamator. Acestea pot veni în ajutorul persoanelor cu activităţi fizice intense precum şi vârstnicilor. MPZ sunt utilizate şi pentru întărirea ţesuturilor inimii şi împotriva deprecierii arterelor, putând proteja sistemul vascular prin reducerea grăsimilor din conţinutul sângelui.

Problema este că alegerea produselor trebuie făcută în raport cu datele individuale şi nu prin generalizarea asupra tuturor persoanelor. Cu cât pacientul este mai grav intoxicat, cu atât mai mică va fi doza de început. Se ştie că microalgele sunt hidrofile. De aceea, se recomandă zdrobirea tabletelor cu dinţii şi o cantitate mare de lichide. Dacă lichidul nu este o supă caldă, ci pur şi simplu apă rece, atunci este bine să se administreze cu o jumătate de oră înainte de masă, pentru a evita diluarea tabletei în sucurile gastrice.

Aşadar, spirulina, ca şi celelalte microalge, este un mijloc terapeutic valoros, dar nu poate fi consumată fără sfatul unor specialişti veritabili.
Articol de Adrian Florea
Mare maestru al federatiei mondiale de qigong
www.qitaky.ro

naturMED  vă recomandă să consultaţi medicii fitoterapeuţi Hofigal, la numărul de telefon 021/334.00.26 sau email:medici@hofigal.eu pentru a primi recomadări adecvate în funcţie de afecţiunile dvs.

3 răspunsuri la Despre SPIRULINĂ

 1. panghe antoaneta zice:

  B
  Buna ziua,
  Ma numesc Antoaneta Panghe sunt din Bucuresti.Articolul este util si interesant si va multumesc.
  Apreciez produsele Hofigal si le si utilizez.Spirulina,uleiul de catina,Omega-3,-6,s.a.
  Il apreciez si felicit din toata inima pe dl.dr.chimist Stefan Manea.Ne ajuta in cel mai nobil si concret mod de a ne duce viata intr-un mod demn si armonios.Va multumesc dvs.personal d-le Manea si intregii dvs.echipe pentru tot binele pe care il faceti noua romanilor.Sa va dea D-zeu multa sanatate,prosperitate,bucurii si multe alte descoperiri pe taramul sanatatii!
  Cu respect,
  Antoaneta Panghe

 2. Constantinescu zice:

  Bună ziua,

  Articolul dvs. este un bun îndrumător pentru cei care utilizează spirulina frecvent. Felicitări!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s