Colonul iritabil

Colonul iritabil este un sindrom caracterizat prin diverse tulburări funcţionale şi colici fără substrat organic, în care, clinic, predomină durerea tip colică, tulburările de tranzit (constipaţie, diaree sau alternanţa ambelor) şi uneori eliminări rectale de mucus. Este cea mai frecventă afecţiune a tubului digestiv. Se întâlneste la 15 – 30% din persoanele aparent sănătoase, fiind mai frecventă între 20 – 40 ani, de obicei la femei.

Etiologie
Au fost incriminate componenta ereditară sau familială, alergia, inflamaţiile intestinale (enterite infecţioase şi dizenterie), alimentaţie săracă în fibre vegetale, deficite enzimatice, hormoni intestinali şi mai ales factori psihici. La mulţi bolnavi se găsesc trăsături nevrotice, isterice, anxioase, depresive. La peste jumătate din bolnavi se depistează stressuri psihice, situaţii conflictuale, surmenaj, fenomene de obicei întâlnite la femei. Factorul psihic se regăseşte în etiologia sau în declanşarea simptomelor în 70% din cazuri. În colonul spastic abuzul de laxativ este foarte frecvent. Alimentaţia neraţională, tutunul si alcoolul, suprasolicitările psihice şi sedentarismul joacă de asemenea un rol important.

Simptome
Clinic, bolnavii prezintă tulburări de tranzit intestinal: constipaţie, diaree, sau alternanţa de constipaţie cu diaree.

Constipaţia este de obicei însoţită de dureri abdominale, meteorism, sau balonari dureroase, scaun dur cu excremente ca de oaie sau în forma de creion. Bolnavii folosesc în mod abuziv laxative sau clisme. Formele cu diaree, prezinta scaune moi sau apoase, cu sau fără dureri abdominale, de obicei matinale, uneori imperioase, explozive. Fenomenele descrise sunt favorizate de ingestia de lapte sau sucuri de fructe, stressuri emoţionale. Alteori diareea este postprandiară (după mîncare).

Frecvent apare “falsa diaree” – eliminari de fecale fragmentate, amestecate cu mucus, şi provocate de coprostază (constipație provocată de neexpulzarea timp îndelungat a materiilor fecale din intestine) . Falsa diaree este frecventă în formele cu constipaţie. Uneori scaunul este exclusiv mucos şi se prezintă sub formă de membrane. De aici denumirile de colită mucoasă sau muco-membranoasă. Sângele este rar prezent şi numai în cazuri de hemoroizi sau fisuri anale. Durerile abdominale sunt constante, uneori difuze, alteori apar pe traiectul colonului, la nivelul cecului si în ambele flexuri, sau prezinta un caracter migrator. Variaza de la senzatia de presiune, arsura, greutate, pâna la colica violenta. Durerile pot fi interpretate ca fiind de origine pancreatică, renală, cardiaca, apendiculară, colicistică sau anexială. Durerile apar mai frecvent dimineaţa şi dispar în cursul activităţii, pot apare şi postprandial şi excepţional noaptea. De obicei dispar după defecaţie (scaun) sau eliminare de gaze.

Mai pot aparea şi tulburări dispeptice: greaţă, inapetenţă, tulburări de deglutiţie (de înghiţire), vărsături, eructaţii (rîgîieli), pirozis (arsuri), borborisme (intestine „gălăgioase”), flatulenţă (gaze).

Simptomele neuropsihice sau neurovegetative sunt frecvente (stări depresive, insomnie, cefalee (durere de cap), transpiraţii, disurie (durere la  urinat), prurit (mîncărime) anal sau vulval). Starea generală este de obicei bună, în contrast cu suferinţele acuzate de bolnav. La presiune apar dureri difuze sau localizate. Continutul de gaze este mărit, iar scaunele sunt mai închise la culoare şi frecvent consistente.
Diagnostic pozitiv
Diagnosticul pozitiv se bazeaza pe trei elemente: un complex simptomatic care reflecta un raspuns fiziologic intestinal exagerat sau alterat, prezenta unor factori psiho-emotionali, excluderea bolilor organice.

Diagnostic diferential
Diagnosticul diferential este adeseori dificil si reclamă numeroase investigaţii: radiologice, colonoscopice, cu sau fără biopsie, pasaj baritat gastrointestinal, examenul căilor biliare, ecografia abdomenului superior si uneori chiar laparascopie. Trebuie excluse majoritatea afectiunilor abdominale (despre care s-a vorbit deja) şi chiar suferinţe endocrine (hipertiroidism). (articol preluat de pe site-ul netmedic.ro)

Ca tratament natural pentru această afecţiune, vă sugerăm următoarele produse: Redigesthttps://naturmedmagazinonline.wordpress.com/2011/03/09/redigest-hofigal/)

Redigest Plus (https://naturmedmagazinonline.wordpress.com/2011/03/09/redigest-plus-hofigal/)

Gemoderivat de tei argintiu (https://naturmedmagazinonline.wordpress.com/2011/03/07/gemoderivat-de-tei-argintiu-hofigal/)

Mag Anghinar (https://naturmedmagazinonline.wordpress.com/2011/03/09/mag-anghinar-hofigal/9

Ceai de roiniţă (https://naturmedmagazinonline.wordpress.com/2011/04/18/ceai-de-roinita-hofigal/)

De asemenea, produsul detoxifiant Argilă alimentară, produs de Farmec (https://naturmedmagazinonline.wordpress.com/2011/06/05/argila-alimentara-farmec-vital/) este un bun adjuvant.

Atenţie! Aceste sugestii nu ţin locul unei recomandări medicale. Pentru o recomandare medicală vă rugăm contactaţi medicii specialişti Hofigal la telefon 021/334.00.26 sau pe e-mail medici@hofigal.eu!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s