Ce sunt gemoderivatele?

Mugurii conţin toată puterea de vindecare a viitoarei plante. Folosirea mugurilor şi a plantelor tinere în fitoterapie, ca remedii naturale eficiente indiferent de vârstă, poartă numele de gemoterapie. Gemoderivatele, produsele naturiste rezultate în urma cercetărilor din acest domeniu, asigură şi un drenaj biologic, prin care se elimină substanţele nocive produse în ţesuturi şi se restabileşte echilibrul biologic al organismului.

Particularitatea gemoterapiei constă în valorificarea ţesuturilor vegetale embrionare proaspete, precum muguri, ramuri tinere, seminţe sau plantule, adică utilizează extracte de ţesuturi vegetale  aflate în faza de creştere.

În germeni, în muguri, precum şi în alte ţesuturi embrionare vegetale se vor regăsi, indiferent de vârsta plantei, proprietăţile de menţinere a reacţiilor anabolice ale celulei vegetale primitive, capabile de dezvoltarea tuturor potenţialelor însuşiri ale plantei, proprietăţi care nu se mai regăsesc la planta adultă.

Cu alte cuvinte, puterea vindecătoare a plantelor este incomparabil mai mare la extractele din muguri, gemoderivatele, decît la utilizarea plantei în forma ei obişnuită, matură.

Gemoderivatele nu prezinta toxicitate, sunt usor de administrat, permit drenarea organismului pentru a-l elibera de toxine sau chiar înainte de aplicarea unui tratament clasic pentru a ”pregătii terenul” şi a face ca organismul să reacţioneze la acesta mult mai eficient.

Gemoderivatele sunt remedii care au o acţiune proprie dar şi pot fi folosite şi sub formă de adjuvante ale terapiei alopate (clasice). Ele pot fi prescrise individual sau în combinaţie cu remedii din fitoterapia tradiţională sau cu alte preparate ale terapiei biologice, atât la copii cât şi la femei însărcinate, întrucat nu au fost înregistrate efecte secundare. Utilizarea lor este foarte practică şi rapidă, fiind suficientă diluarea în apă a cantităţii prescrise zilnic.

Gemoterapicele pot fi prescrise cu uşurinţă de către medic, însă fiecare preparat necesită indicaţii competente, în funcţie de specificitatea acţiunii pentru care sunt indicate. Ele permit limitarea utilizării medicamentelor chimice de sinteză care, în ciuda eficacităţii, determină şi apariţia unei liste interminabile de efecte secundare.
Gemoderivatul reacţionează preponderent prin stimularea funcţiei de reechilibrare a homeostaziei celulare şi tisulare. Toate substanţele vegetale aflate în macerat conţin multiple minerale, substanţe hormonale, aminoacizi şi elemente structurale proteice, precum şi oligoelemente.

Gemoderivatele se extrag de regulă într-un amestec echilibrat de alcool, apă şi glicerină şi sunt cunoscute ca extracte glicerohidroalcoolice. Prin acest procedeu se realizează o bună extracţie a componenţilor vegetali fără denaturarea principiilor active, lăsând acţiunea sinergică intactă. Activitatea enzimatică a componentelor existente în ţesuturile vegetale embrionare proaspete este blocată în prima fază de extracţie de către alcool şi apoi de soluţia hidroglicerinică, care permite extragerea în continuare şi a altor substanţe cu activitate biologică pe care le stabilizează. Astfel, bioactivitatea acestor preparate lichide fitocomplexe de plante medicinale, este rezultatul interacţiunii multiplelor molecule bioactive care realizează programul genetic de dezvoltare al plantei.

În momentul utilizării, extractul glicerohidroalcoolic prescris este diluat în puţină apă, astfel că activitatea enzimatică este eliberată şi restaurată şi poate acţiona în funcţie de organotropismul specific al părţii plantei din care s-a făcut extracţia, asigurând o intervenţie ţintită a acţiunii terapeutice la nivel celular.

Acţiune farmacologică şi indicaţii terapeutice:
Fitoterapia clasică acţionează numai la nivel funcţional şi metabolic, în timp ce gemoterapia îşi extinde raza sa de acţiune la nivel organic şi celular. Efectul său ţinteşte spre reglarea funcţiilor vitale ale celulei, astfel încât intervine în metabolism într-un mod subtil, non violent dar profund.
Cele mai des folosite gemoderivate în practica medicală uzuală sunt Coacăz negru (Ribes nigrum), Zmeur (Rubus idaeus) şi Rozmarin (Rosmarinus officinalis).

1) Ribes nigrum (extract din muguri de coacăz negru):
Acţionează pe: suprarenală, mucoase, aparat osteo-articular, căi genito-urinare, aparat respirator.
Acţiune farmacologică: este un cortison-like (are efect similar cu cortizonul), stimulând secreţia hormonilor antiinflamatorii, stimulator al imunităţii, drenor universal.
Indicaţii terapeutice: sindroame alergice acute, astm bronşic de tip alergic, bronşite alergice, urticarie, dermatoze, eczema atopică, sindroame inflamatorii la nivel local şi general dar în special la nivelul mucoaselor aparatului respirator, digestiv şi urinar, precum şi în toate cazurile cu VSH crescut. Este folosit în asocieri în cazuri de reumatism, artrite, artroze, fibrom uterin, chist ovarian, prostatite şi adenom de prostată.

2) Rubus idaeus (extract din mlădiţe de zmeur)
Acţionează pe: aparatul genital feminin, axul hipofizo-ovarian, sistemul reticulo-endotelial.
Acţiunea farmacologică: reechilibreaza axul hipotalamo-hipofizo-ovarian (regularizează secreţia hormonală ovariană la pubertate şi menopauză), antispasmodic uterin (calmant al spasmelor dureroase la menstruaţie).
Indicaţii terapeutice: tulburări premenstruale (tensiune a sânilor, menstruaţie dureroasă), fibrom uterin, chist ovarian, metroragie, menoragie, amenoree (lipsa menstruaţiei), metrită, vaginită, pilozitate excesivă la pubertate, iminenţă de avort.

3) Rosmarinus officinalis (extract din mlădiţe de rosmarin)
Acţionează pe: ficat, căi biliare, sistem reticulo-endotelial, suprarenală, glande sexuale masculine şi feminine.
Acţiune farmacologică: activator metabolic prin stimularea sistemului reticulo-endotelial, cu tropism pe ficat (drenor hepato-biliar), colecist şi căile biliare (coleretic şi colagog), precum şi pe suprarenală şi la nivelul glandelor sexuale masculine şi feminine. Este hipocolesterolemiant, creşte moderat tensiunea arterială şi este stimulator cerebral.
Indicaţii terapeutice: diskinezie biliară cu hiper şi hipotonie, colecistite cronice, insuficienţă hepatică uşoară, ajută la regularizarea tensională a hepaticilor, litiază biliară şi urinară, hipertensiune, tonic psihic în hiposexualitate la tineri.
Nu se administrează seara datorită acţiunii stimulatoare cerebrale. Este contraindicat la pacienţii cu epilepsie şi la hipertensivi.

Gemoderivatele produse de S.C. Hofigal S.A. se prezintă sub formă de monodoze pentru a evita erorile de dozare care pot surveni prin „numărarea” picăturilor de către pacient. Totodată, se asigură acurateţea tratamentului printr-o bună stabilitate în timp a produsului deoarece acesta nu vine în contact cu aerul şi nu prezintă riscul de contaminare cu microorganisme la fiecare utilizare.

În concluzie gemoderivatele oferă arsenalului terapeutic existent o armă deosebit de eficace în mâna medicului pentru abordarea eficientă şi lipsită de efecte secundare a tratamentelor aplicate diverselor boli din clinica umană.

Articol preluat parţial de la:
-Dr. Ecaterina Băncilă-Szanto, medic medicină generală, competenţă în homeopatie.
-Dr. Anca Daniela Raiciu, doctor în farmacie.
-siteul Hofigal: http://www.hofigal.ro

Dacă ţi-a plăcut articolul, lasă-ne şi pe noi să ştim: dă click pe butonul ”share” 🙂

2 răspunsuri la Ce sunt gemoderivatele?

  1. sa inteleg ca gemoderivatele contin si celele stem? sau numai stimuleaza formarea celulelor nespecializate?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s